H Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1986 και αριθμεί 26 μέλη οργανώσεις ασθενών οι οποίες εκπροσωπούν χιλιάδες μέλη και ασθενείς παγκυπρίως. Στόχος της ΠΟΣΠΦ είναι να αποτελέσει την ομπρέλα οργάνωση που θα εκπροσωπεί όλες τις οργανώσεις των ασθενών. Η ΠΟΣΠΦ είναι μέλος του European Patients Federation (EPF).
Όραμα
Όραμα της ΠΟΣΠΦ είναι η ενίσχυση των ασθενών με μια ενιαία και ισχυρή φωνή στην κυπριακή κοινωνία όπου υψηλή ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης και ζωής θα είναι διαθέσιμες για όλους.
Αποστολή
Αποστολή της είναι να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι θα αγωνιστεί για μια ολιστική, ισομερή και κοινωνική υγειονομική περίθαλψη, με επίκεντρο τους ασθενείς, προωθώντας τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των οργανισμών ασθενών και της πολιτείας, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι σωστές υγειονομικές και κοινωνικές πολιτικές.
Η Ομοσπονδία συνεργάζεται με τα μέλη των Συνδέσμων της με σκοπό την προώθηση των στόχων τους και την επίλυση γενικών προβλημάτων. Επίσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι μια κύρια παράμετρος διασφάλισης του επιπέδου της υγειονομικής περίθαλψης.
Κύριες αξίες και αρχές:
Συνεργασία – Αναγνωρίζει την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των συνδέσμων και άλλων φορέων, ώστε να πετύχει την αποστολή και το όραμά της.
Ισότητα όσον αφορά την υγεία – Πιστεύει ότι κάθε ασθενής θα πρέπει να έχει ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική και κοινωνική περίθαλψη και στοχεύει να φέρει την εμπιστοσύνη και την ισότητα σε σχέση με την πρόσβαση και τα πρότυπα περίθαλψης για όλους τους ασθενείς στην Κύπρο.
Διαφάνεια – Είναι ανεξάρτητος οργανισμός και όλες οι διαδικασίες και εργασίες του θα είναι ξεκάθαρα καθορισμένες, θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και θα είναι στη διάθεση οποιουδήποτε τις ζητήσει.
H Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) αριθμεί 30 μέλη οργανώσεις ασθενών που εκπροσωπούν χιλιάδες μέλη και ασθενείς Παγκύπρια. Στόχος της ΠΟΣΠΦ είναι να αποτελέσει την ομπρέλα οργάνωση που θα εκπροσωπεί όλες τις οργανώσεις των ασθενών. Η ΠΟΣΠΦ είναι μέλος του European Patients Federation (EPF).
Στόχοι της οργάνωσης μας είναι:
- Η Ενδυνάμωση της Φωνής και του Ρόλου και της Συμμετοχής των Ασθενών
- Η βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας στην υγεία
- Η ενδυνάμωση της γνώσης και εκπαίδευσης των ασθενών
- Η υποστήριξη των συνδέσμων των ασθενών