ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Famagusta Chamber of Commerce & Industry

Πληροφορίες Εταιρείας

EΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η πρώτη μορφή συλλογικής οργάνωσης του Εμπορικού κόσμου της Κύπρου ήταν το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο που ιδρύθηκε το 1927. Λειτουργούσε μόνο στη Λευκωσία και σ’αυτό εκπροσωπούντο οι πόλεις της νήσου.

Παράλληλα με το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο ιδρύεται το 1952 η Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία Κύπρου, με Ομοσπονδιακά Συνδεδεμένη την Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία Αμμοχώστου.

Το έτος 1963 γίνεται η συνένωση του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου με την Εμποροβιομηχανική Ομοσπονδία και δημιουργείται το ΚΕΒΕ (Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο) με ομοσπονδιακά μέλη τα τοπικά Επιμελητήρια, Λευκωσίας, Λεμεσού, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Πάφου, προς εξυπηρέτηση  εμπορικών & βιομηχανικών σκοπών στη Κύπρο.

Στο καταστατικό του ΚΕΒΕ υπήρχε πρόνοια ότι τα τοπικά Επιμελητήρια που επιθυμούν να έχουν στη πόλη τους δικά τους γραφεία, υπαλληλικό προσωπικό και οργάνωση θα πρέπει να έχουν ένα κατώτερο αριθμό μελών που στην περίπτωση της Αμμοχώστου είναι 130 μέλη.

Πολύ σύντομα τα δραστήρια μέλη συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό μελών και έτσι το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου απέκτησε τη δική του οντότητα. Αρχικά το ΕΒΕΑ στεγάστηκε στα γραφεία του Ναυτιλιακού Πρακτορείου «Φραγκούδη & Στεφάνου», στην οδό Θουκυδίδου 1, κάνοντας χρήση των διευκολύνσεων του γραφείου, με πρώτη υπάλληλο την κα Ολγα Στούππενου. Αργότερα το 1966 μεταφέρθηκαν στα γραφεία της οδού Γλάδστωνος 26Α, με υπάλληλο την κα Κυπρούλλα Εγγλέζου. Το 1967 η δ/νις Μάρω Καρανικόλα αντικαθιστά την κα Εγγλέζου που απεχώρησε και το 1968 προσλαμβάνεται και ο κ. Παύλος Βανέζης σαν Προϊστάμενος Γραμματέας.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου αποτελείτο από τους κ.κ. Στέφανο Στεφάνου, Πρόεδρο, Χριστόδουλο Μαυρουδή, Επίτιμο Γραμματέα, Ανδρέα Τζωρτζή, Επίτιμο Ταμία και μέλη τους Γεώργιο Κολοκασίδη, Ευαγόρα Γαβριηλίδη, Σπύρο Ιωάννου, Φώτο Λόρδο, Φάνο Επιφανίου, Ανδρέα Ζήσιμο, Σώτο Χατζησωτηρίου, Ομηρο Κούρτη και Τάκη Φιλίππου.

Το Επιμελητήριο ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του εμπορίου και της βιομηχανίας της Αμμοχώστου και γενικά της οικονομίας του τόπου.

Προώθησε τη δημιουργία της Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης, της Ξενοδοχειακής Σχολής και άλλων έργων υποδομής. Διοργάνωνε με τη συνεργασία του ΚΕΠΑ επιμορφωτικά σεμινάρια, παραχωρούσε υποτροφίες, εξέδιδε το δικό του περιοδικό και συμμετείχε στις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου ιδρύθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Αμμοχώστου που λειτουργεί μέχρι σήμερα  σαν αντιπροσωπευτικό σώμα της Αμμοχώστου.

Το 1971 επί Προεδρίας του κ. Χριστόδουλου Μαυρουδή γίνεται η αδελφοποίηση του ΕΒΕΑ με το ΕΒΕ Πειραιώς.

Και ενώ η ανάπτυξη της Αμμοχώστου βρίσκεται στο απώγειο της και η εξέλιξη του ΕΒΕΑ διαγράφεται λαμπρή, φθάνουμε στην Τούρκικη Εισβολή και τα τραγικά γεγονότητα του Ιούλη του 1974 και τη βίαιη φυγή από την πόλη μας που σήμερα βρίσκεται έρημη και εκτεθειμένη στα καταστροφικά στοιχεία της φύσης. Παρά την καταστροφή και τις οδυνηρές συνέπειες της Εισβολής, ο Εμποροβιομηχανικός κόσμος της Αμμοχώστου, διασκορπισμένος σε όλα τα σημεία της Ελεύθερης Κύπρου, ανασυντάσσεται και με αξιοθαύμαστο θάρρος, με μοναδικό όπλο την αποκτηθείσα ικανότητα και εμπειρία, επαναδραστηριοποιείται και συμβάλλει στο γνωστό Μεταπολεμικό Οικονομικό Θαύμα.

Το προσφυγοποιημένο Επιμελητήριο Αμμοχώστου ακολουθεί κι’αυτό τις εξελίξεις. Σχεδόν αμέσως μετά την Εισβολή, φιλοξενούμενο από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, δραστηριοποιείται και αρχίζει η επικοινωνία με τα μέλη. Μέσα στο 1975 επανέρχεται κανονικά το προσωπικό του Επιμελητηρίου και βοηθεί τα μέλη του στην αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων τους (Χρέη & Τόκοι, Δανειοδότηση, Στεγαστικό κ.ά.) και παράλληλα προωθεί τη διαφώτιση ξένων Κυβερνήσεων, οργανισμών, βουλευτών και παραγόντων για το πολιτικό μας πρόβλημα.

Αρχές του 1978 εκδίδονται τα πρώτα πιστοποιητικά προελεύσεως, για εξαγωγές προϊόντων από μέλη του ΕΒΕΑ και εισπράττονται κανονικά οι συνδρομές.

Γίνεται η πρόσληψη του κ. Ιάκωβου Χατζηβαρνάβα ως γραμματέα του ΕΒΕΑ τον Μάρτιο του 1979. Σήμερα το ΕΒΕΑ εργοδοτεί 5 υπαλλήλους τον Ιάκωβο Χτζηβαρνάβα, Χριστοφή Ζαχαρουδιού, Κίκα Σούγλη – Χαραλάμπους, Άντρη Ευαγγέλου, Μαρία Χριστοφή.

Το Δεκέμβρη του 1980, το Επιμελητήριο ενοικιάζει και μεταφέρεται σε δικά του γραφεία στην οδό Κουμανδαρίας 1 στη Λεμεσό ενώ το 1989, για την καλύτερη διεξαγωγή των εργασιών του, μεταφέρεται σε ιδιόκτητα γραφεία στην οδό Αγίου Ανδρέου 339 στη Λεμεσό.

Επίσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του ΕΒΕΑ στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου, το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στη λειτουργία παραρτήματος του Επιμελητηρίου στο Παραλίμνι το έτος 1996, στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου 24. Το 2010 μεταφέρθηκε σε νέα και ευρύχωρα γραφεία, στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή 152, επίσης στο Παραλίμνι (κτίριο Καραγιαννά).

Μακριά από την έδρα του και την κατεχόμενη Αμμόχωστο, το Επιμελητήριο αναπτύσσει αξιοζήλευτη δραστηριότητα. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ενέργειες του ΚΕΒΕ, ενώ παράλληλα διατηρεί την ανεξαρτησία του και εργάζεται για την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων των προσφυγοποιημένων μελών του και την προώθηση των αναπτυξιακών αναγκών της Ελεύθερης Περιοχής Αμμοχώστου.

Με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες και τη διεύρυνση των συναλλαγών στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών καθώς και την καλλιέργεια των πολιτιστικών σχέσεων, το ΕΒΕΑ έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας, αδελφοποίησης / διδυμοποίησης με τα ακόλουθα Επιμελητήρια του Εξωτερικού:

  1. Με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς το 1971
  2. Με το Επιμελητήριο Λέσβου το 1999
  3. Με το Εμπορικό Επιμελητήριο Taganrog Ρωσίας το 2000
  4. Με το Επιμελητήριο Καστοριάς το 2000

Μια σημαντική δραστηριότητα του Επιμελητηρίου είναι η έκδοση το 1985 του βιβλίου “Famagusta Town & District – A Survey of its People & Places”. Βασικοί σκοποί της έκδοσης αυτής είναι η καταγραφή της ιστορικής, πολιτιστικής και οικονομικής αξίας της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου, η διατήρηση της μνήμης και αγωνιστικότητας, η ενημέρωση των επερχόμενων γενεών για την Αμμόχωστο και η διαφώτιση των ξένων γύρω από την κατεχόμενη επαρχία μας και το πρόβλημα μας.

Παρά το γεγονός ότι πολλά μέλη του ΕΒΕΑ αδράνησαν ή διέλυσαν τις επιχειρήσεις τους μετά το 1974, ο αριθμός των μελών αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου έχει 400 ενεργά μέλη, 210 στο εμπορικό τμήμα, 100 στο βιομηχανικό τμήμα και 90 στις υπηρεσίες. Τα περισσότερα από τα μέλη 180 βρίσκονται στη Λεμεσό, 23 στη Λευκωσία, 40 στη Λάρνακα και 172 στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Στα γραφεία του ΕΒΕΑ στεγάζονται επίσης έξι επαγγελματικοί Σύνδεσμοι προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες Γραμματείας για την προώθηση των σκοπών τους. Οι Σύνδεσμοι αυτοί είναι: ο Σύνδεσμος Τελωνειακών Πρακτόρων Κύπρου με 94 μέλη, ο Σύνδεσμος Διεθνών Διαμεταφορέων Κύπρου με 71 μέλη, ο Σύνδεσμος Γενικών Αποθηκών Αποταμίευσης Εμπορευμάτων Κύπρου (BONDED) με 13 μέλη, ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Πλοίων με 6 μέλη, ο Σύνδεσμος Μηχανικών Σκαφών Θαλάσσης Κύπρου με 19 μέλη και ο Σύνδεσμος Εμπόρων Ειδών Αλιείας Κύπρου.

Για την καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών του το Επιμελητήριο αποστέλλει σωρεία εγκυκλίων στα μέλη του αναφορικά με εκθέσεις, εμπορικές αποστολές, επιμορφωτικά σεμινάρια, διαδικασίες εισαγωγής και εμπορίου και αρκετά άλλα θέματα.

Εκδίδει τη δική του εφημερίδα ‘Επιχειρηματικό Βήμα της Αμμοχώστου’ και το δικό του Πληροφοριακό Δελτίο ενώ συνεργάζεται επίσης στην έκδοση της ‘Εμποροβιομηχανικής’ του ΚΕΒΕ.

Για την ευρύτερη προβολή των θέσεων και απόψεων του Επιμελητηρίου δημοσιεύονται διάφορες δραστηριότητες, μελέτες και υπομνήματα στον ημερήσιο τύπο.

Σήμερα το ΕΒΕΑ εργοδοτεί έξι υπαλλήλους, τον κ. Ιάκωβο Χατζηβαρνάβα Γραμματέα/Διευθυντή (1979), την κα Μάρω Καρανικόλα-Παπαλεοντίου (1967), τον κ. Χριστοφή Ζαχαρουδιού (1984), την κα Κίκα Σούγλη Χαραλάμπους (1990),  τον κ. Κώστα Κουμή (2009) και την κα Φωτεινή Κούτρα (2010).

Σαν εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου και ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε περίοδο ειρήνης αλλά και καταστροφής, το Επιμελητήριο Αμμοχώστου προσβλέπει στην ημέρα της επιστροφής στην αγαπημένη πόλη του Ευαγόρα για να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ανοικοδόμησης, της προόδου και ευημερίας.