Η Κύπρος ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα- Τι αλλάζει από σήμερα

Σε μια νέα κανονικότητα εισέρχεται από σήμερα η Κύπρος αφού τίθεται σε ισχύ η πρώτη φάση του σχεδιασμού επανεκκίνησης της οικονομίας και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση.

 

Ο σταθερά μικρός αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας, η υπακοή των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα και η θετική εικόνα στα επιδημιολογικά δεδομένα έπαιξαν καθοριστικό παράγοντα για τις αποφάσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την κυπριακή κοινωνία.

 

Στην πρώτη αυτή φάση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Μαΐου, όσον αφορά στις ατομικές ελευθερίες και τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί, αυξάνεται ο αριθμός μετακινήσεων σε τρεις την ημέρα με αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS). Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Να σημειωθεί ότι κατά την δεύτερη φάση από την 21η Μαΐου, θα αρθούν όλοι ανεξαρτήτως οι περιορισμοί διακίνησης των πολιτών.

 

Επίσης, από τις 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στον κατασκευαστικό τομέα και όλων των παρεμφερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που τον στηρίζουν. Επαναλειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων. Αυτή θα διέπεται από τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγείας όπως θα καθοριστούν από τα αρμόδια Υπουργεία.

 

Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές, η πλανοδιοπώληση και τα παζαράκια, πάντοτε υπό τους όρους που θα περιλαμβάνουν οι σχετικές οδηγίες του Υπουργού Υγείας. Επίσης, επαναλειτουργούν τα τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

 

Από σήμερα εφαρμόζεται πλήρης λειτουργία του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα, με επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους. Εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως ορίζονται στον νέο αναθεωρημένο κατάλογο που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Υγείας.

 

Όσοι εργαζόμενοι έχουν την ευθύνη φροντίδας παιδιών ηλικίας μέχρι 15 ετών θα τυγχάνουν του δικαιώματος αδείας μέχρι την επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

 

Στο πλαίσιο της ομαλοποίησης της λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, από τις 4 Μαΐου αίρονται μερικώς οι περιορισμοί και θα αίρονται στην συνέχεια, με βάση τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και επαναλειτουργούν πλήρως τα οδοντιατρικά κέντρα.

 

Επιτρέπεται από τις 4 Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους λατρείας, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων. Συνεχίζει να ισχύει το διάταγμα για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

 

Επίσης, κατά την πρώτη φάση επιτρέπεται η ατομική άσκηση (περπάτημα, κολύμβηση στη θάλασσα, ποδηλασία κ.τ.λ.), σε ανοιχτούς χώρους, σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμους εντός πάρκων, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα. Εξαιρούνται από τον εν λόγω περιορισμό τα ανήλικα τέκνα.   Πάρκα, παιχνιδότοποι και άλλοι ανοιχτοί χώροι παραμένουν κλειστοί.

 

Από τις 4 Μαΐου, επιτρέπεται η χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

 

Στο πλαίσιο φυσικά της Α΄ φάσης χαλάρωσης των μέτρων, η Αστυνομία έχει καταρτίσει νέο σχέδιο δράσης. Εκτός από την συνέχιση της παρουσία της στους δρόμους, εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι και στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν.

 

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε πως από σήμερα θα υπάρχουν και λειτουργοί διαφόρων Υπουργείων, οι οποίοι θα βρίσκονται στους δρόμους και θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Αστυνομίας με σκοπό τον έλεγχο των καταστημάτων, το λιανικό εμπόριο και τις παραλίες.

 

Τι ακολουθεί:

Η 11η Μαΐου

Δίδοντας προτεραιότητα στην ανάγκη επαρκούς προετοιμασίας των τελειόφοιτων των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης, αποφασίστηκε η επιστροφή τους στις σχολικές μονάδες από τις 11  Μαΐου.

 

Η 18η Μαΐου

Από την 18η Μαΐου επιτρέπονται οι προπονήσεις ομαδικών αθλημάτων μόνο σε ανοιχτούς χώρους,  με βάση τα πρωτόκολλα που θα εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

 

Η 21η Μάιου

Κατά την δεύτερη φάση, από την 21η Μαΐου, ελεύθερη θα είναι η παρουσία σε πάρκα, παιχνιδότοπους σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες, μαρίνες κ.λ.π, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.

Επίσης, επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, στην βάση αυστηρών πρωτοκόλλων που θα εκδώσει το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Υγείας.

Από την 21η Μαΐου επαναλειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής.

 

Η 1η Ιουνίου

Από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει.                                                 

Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες. 

Εξάλλου, από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται η λειτουργία και πρόσβαση στις οργανωμένες παραλίες, τίθενται σε πλήρη λειτουργία τα λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια, θα επαναλειτουργήσουν οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι και επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων. 

 

Πηγή: sigmalive.com