Β’Φάση χαλάρωσης: Τι αλλάζει, τι επιτρέπεται και τι ανοίγει νωρίτερα (BINTEO)

Πράσινο φως για την δεύτερη φάση των χαλαρώσεων άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το Υπουργικό ενεργοποίησε την Β’ Φάση χαλαρώσεων με μικρές διαφοροποιήσεις. Όπως τόνισε ο κ.Κούσιος, οι οποιεσδήποτε χαλαρώσεις θα είναι με την τήρηση των μέτρων υγιεινής.

 

Αναλυτικά πιο κάτω τι ανοίγει και τι θα επιτρέπεται από την ερχόμενη Πέμπτη.

 

ΠΑΙΔΕΙΑ

– Δημοτικά και Γυμνάσια ανοίγουν 21/5

– Κλειστά παραμένουν Α’ Β’ Λυκείου και νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

– Από 21/5 καταργούνται πλήρως τα sms και παράλληλα καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 22.00-06.00.

– Θα επιτρέπονται συναθροίσεις σε σπίτια μέχρι 10 άτομα.

– Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα, πλατείες και μαρίνες και εξωτερικούς παιδότοπους.

 

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

– Επαναλειτουργούν κομμωτήρια κουρεία και κέντρα αισθητικής

– Επαναλειτουργούν υπηρεσίες εστίασης σε εξωτερικούς χώρους

– Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης. Εξωτερικός χώρος νοείται ότι είναι και ο χώρος όπου με βάση την σχετική νομοθεσία επιτρέπεται το κάπνισμα. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.

 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

– Από 23/5 επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες και τεμένη ή άλλους χώρους νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα. Τα ίδια θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.

– Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες

– Επαναλειτουργούν πρακτορεία στοιχημάτων με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΙΓΜΑ στις 13/5 είχε αποκαλύψει τις πρώτες σκέψεις για άνοιγμα εκκλησιών. Εδώ το σχετικό ρεπορτάζ. 

 

Γ’ Φαση

Από 1η Ιουνίου 2020:

·      Επαναλειτουργία βιβλιοθηκών, μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων,  λιμανιών (με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια).

 

Αυστηρές ποινές 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα προωθήσει νομοσχέδιο για έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που θα προνοεί αύξηση των ποινών και του εξώδικου πρόστιμου σε ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων ή οικονομικών ή άλλων δραστηριοτήτων που θα παραβαίνουν τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, τα οποία πρόστιμα θα αυξάνονται σε περιπτώσεις επανάληψης της παράβασης.

“Είναι η θερμή παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης προς όλους του συμπολίτες μας να τηρούνται σχολαστικά τα προστατευτικά μέτρα, τα μέτρα υγιεινής, καθώς και τα Διατάγματα και τα Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την υγεία όλων και να προχωρήσουμε συνεχίζοντας απρόσκοπτα με την εφαρμογή των χαλαρώσεων όπως έχουν σχεδιαστεί.

Η μέχρι σήμερα υπεύθυνη στάση των συμπολιτών μας θα πρέπει να συνεχιστεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα πρέπει να προφυλάξουμε όσα στη χώρα μας πετύχαμε όλοι μαζί με θυσίες και κόπους”, κατέληξε ο κ.Κούσιος.

Υπενθυμίζεται ότι, αύριο, ο ΠτΔ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα. Η σύσκεψη πραγματοποιείται μια μέρα πριν το “μεγάλο άνοιγμα” . 

 

 

 

Πηγή: sigmalive.com