Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός

Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός

Πληροφορίες Εταιρείας

Από την ίδρυσή του, ο Ερυθρός Σταυρός, εφαρμόζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του που είναι ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, η Εθελοντική Υπηρεσία, η Ενότητα και ο Διεθνής Χαρακτήρας, μεταξύ άλλων βοηθά στην πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε όλο τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, χωρίς διάκριση γένους, φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης, θρησκείας ή πολιτικής τοποθέτησης.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1950 σαν Κλάδος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την προσχώρηση της Κύπρου στις συνθήκες της Γενεύης, ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, εγκαθιδρύθηκε ως νομικό πρόσωπο με βάση το Νόμο 39 του 1967.

Όπως κάθε Εθνική Οργάνωση Ερυθρού Σταυρού έτσι και ο κυπριακός υιοθέτησε αμέσως τις βασικές αρχές που διέπουν την ύπαρξη και καθορίζουν το χαρακτήρα της λειτουργίας του οργανισμού.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός έχει αναγνωριστεί στις 23 Φεβρουαρίου 2012 από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και έχει ενταχθεί στις 12 Νοεμβρίου 2013 στη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και αποτελεί πλέον το 188ο μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση της Κύπρου και μεταξύ άλλων βοηθά στην πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε όλο τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, χωρίς διάκριση γένους, φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης, θρησκείας ή πολιτικής τοποθέτησης.

Συγκεκριμένα προσφέρει υλική και ηθική στήριξη σε φτωχούς, ασθενείς και ανάπηρους, παραχωρεί τροχοκαθίσματα, ειδικά βοηθήματα σε άρρωστους, ανάπηρους, ηλικιωμένους κλπ, βοηθά στην κάλυψη όλων των αναγκών των εγκλωβισμένων, προσφέρει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, οργανώνει αιμοδοσίες, βοηθά στην αντιμετώπιση κρίσεων, προσφέρει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, αναζήτησης και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών, καλύπτει ανάγκες μεταναστών, οργανώνει εκστρατείες για διάφορα κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα, θέματα υγείας κ.α., προσφέρει υπηρεσίες αναζήτησεις και επανασύνδεση οικογενειακών δεσμών.

Μεγαλύτερη δραστηριότητά του στην Κύπρο είναι η λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών “Στέλλα Σουλιώτη” (πρώην Παιδικό Αναρρωτήριο) στη Λεμεσό. Σε αυτό περιθάλπονται παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών με σοβαρές σωματικές αναπηρίες όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση, η μυϊκή δυστροφία, διάφορα σύνδρομα και άλλα σοβαρά αναπτυξιακά και κινητικά προβλήματα. Παράλληλα με την ιατρική και νοσηλευτική αγωγή, προσφέρεται στα παιδιά φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργασιοθεραπεία και υδροθεραπεία και τους παρέχονται ειδικά βοηθήματα για να μπορούν να διακινούνται πιο άνετα. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην κατάλληλη ψυχαγωγία των παιδιών, στη δημιουργία οικογενειακής ατμόσφαιρας, στην ένταξή τους στην κοινωνία και γενικά στην προσφορά μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια και συμβάλλει οικονομικά στην αντιμετώπιση θεομηνιών σε όλα τα μέρη του κόσμου και αναλαμβάνει μεγάλα έργα όπως η ανέγερση Νοσοκομείου στη Σρι Λάνκα και βοήθεια στην ανέγερση δεύτερου νοσοκομείου στην Badulla για τα θύματα του τσουνάμι, η ανέγερση Κοινοτικού Κέντρου Υγείας στο Δήμο Ωλένης της πυρόπληκτης περιοχής της Πελοποννήσου.