Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου

Cyprus Autism Association

Πληροφορίες Εταιρείας

Ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου ιδρύθηκε το 1990 με απώτερο σκοπό να διασφαλίσει τα δικαιώματα των παιδιών με Αυτισμό και να τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή μέσα στο κοινωνικό σύνολο και σε αυτά και στις οικογένειες τους δια βίου.

 

Για να το πετύχουμε αυτό έπρεπε να δημιουργήσουμε Κέντρα Ημέρας όπου θα παρέχουμε θεραπεία, εκπαίδευση, απασχόληση και φροντίδα στα παιδιά μας από εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή καταφέραμε να έχουμε σε λειτουργία τέσσερα πρότυπα Κέντρα Ημέρας. Δύο στην Λεμεσό, ένα στην Λευκωσία και ένα στην Πάφο.

 

Το Κράτος μας καλύπτει το 30% των τρεχόντων εξόδων μας ενώ το άλλο 70% από ένα προϋπολογισμό των 1,500.000ευρώ πρέπει να το βρίσκουμε από εκδηλώσεις,εισφορές,χορηγους.Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό εξυπακούει ένα μεγάλο οικονομικό κόστος για τον Σύνδεσμο.

 

Σήμερα λειτουργούμε 8 προγράμματα άλλα είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη για επέκταση αυτών σε όλες τις επαρχίες.

 

ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

1)Πρωινό Πρόγραμμα Ενηλίκων από τις 7.30 πμ μέχρι τις 3.00μμ.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με τους ενήλικες προσπαθούμε να αναπτύξουμε όσες περισσότερες δεξιότητες της καθημερινότητας μπορούμε καθώς επίσης και κοινωνικοποίηση όπως πχ σε υπεραγορές, καφετέριες, εστιατόρια κτλ. Δουλεύουμε είτε ατομικά είτε ομαδικά για την αυτοεξυπηρέτηση τους στο βαθμό που ο κάθε ενήλικας έχει τις δυνατότητες να εκπαιδευτεί. Στόχος μας είναι η ένταξη τους σε σπίτια στην κοινότητα όπου θα ζήσουν κάποια στιγμή όταν οι γονείς δεν θα μπορούν πλέον να τους συντηρήσουν. Φυσικά στα συγκεκριμένα σπίτια θα υπάρχει πάντοτε μαζί τους εξειδικευμένα άτομα για την επίβλεψη.

 

2) Απογευματινό πρόγραμμα για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας από τις 3.00μμ μέχρι τις 7.00μμ.

Το πρόγραμμα αυτό παρέχει ατομικές θεραπείες στα παιδιά από εξειδικευμένο προσωπικό όπως εργοθεραπεία, αισθητηριακή ολοκλήρωση, μουσικοθεραπεία, λογοθεραπεία και ειδική αγωγή. Προσπάθεια μας είναι να δώσουμε στα μικρά μας παιδιά όσα περισσότερα εφόδια μπορούμε μέσα από την εντατική εξειδικευμένη εκπαίδευση ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον από ότι οι ενήλικες μας που δεν είχαν αυτές τις ευκαιρίες.

 

3)Πρόγραμμα Απασχόλησης και φροντίδας.

Στο πρόγραμμα αυτό οι γονείς μπορούν να φέρουν το παιδί τους από τις 3.00μμ μέχρι τις 6.00μμ στο Κέντρο Ημέρας όπου τα απασχολούμε, τα φροντίζουμε και έτσι οι γονείς αυτές τις ώρες μπορούν να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους. Αυτό το πρόγραμμα λειτούργησε όταν διαφάνηκε η ανάγκη από τους ίδιους τους γονείς.