Η Κύπρος έγινε κράτος-μέλος του ΔOM το Μάιο του 1974, τη στιγμή που πολλοί Κύπριοι μεταναστεύαν σε Αυστραλία, Καναδά, Νότια Αφρική, ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ΔΟΜ ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στην Κύπρο πολύ αργότερα, όταν κλήθηκε να δημιουργήσει ένα γραφείο σε τοπικό επίπεδο.
Ο ΔΟΜ Κύπρου λειτουργεί με Βάση Συμφωνία Εγκαθίδρυσης N.6 (III) / 2014, η οποία επικυρώθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 13 Ιουνίου 2014.
Η εν λόγω Συμφωνία καθορίζει το πεδίο δραστηριοτήτων του ΔΟΜ στη χώρα που θα εφαρμόσει στα προγράμματα μετανάστευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η δημιουργία ικανοτήτων, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και η τεχνική συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, μετανάστευσης και υγείας, διεθνούς μεταναστευτικού δικαίου, ενημέρωσης μεταναστών, καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, τη μετανάστευση υπηκόων και αλλοδαπών, την παροχή βοήθειας σε εκτοπισθέντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και σε άλλα άτομα που έχουν ανάγκη, την επιστροφή ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, άλλες δραστηριότητες υποβοηθούμενης επιστροφής και προγράμματα επανεγκατάστασης.
Το γραφείο του ΔOM στην Κύπρο εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2015 και βρίσκεται στη Λευκωσία. Εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Περιφερειακού Γραφείου του ΔΟΜ για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Βέλγιο.
Το γραφείο του ΔΟΜ στην Κύπρο συνεργάζεται στενά με τις Κυβερνητικές Αρχές της Κύπρου, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και της ΕΕ και σε συνεργασία με διάφορους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών αρχών και του ακαδημαϊκού χώρου. Τα διάφορα έργα περιλαμβάνουν την εθελούσια επιστροφή και επανένταξη, τη μετεγκατάσταση, την επανεγκατάσταση και την οικογενειακή επανένωση, την ένταξη, την πρόσβαση στις υπηρεσίες και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αντιμετώπιση της αύξησης της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.