Υψηλές θερμοκρασίες & υγρασία: Πως επηρεάζουν την εξάπλωση κορωνοϊου (ΕΡΕΥΝΑ)

Μια από τις θεωρίες η οποία κυκλοφορεί  ευρέως τις τελευταίες βδομάδες είναι πως ο ζεστός καιρός συσχετίζεται, για μια σειρά από παράγοντες,  με την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μια ανάλυση που έγινε από ομάδα επιστημόνων με δείγμα 100 κινεζικών πόλεων εντόπισε και ισχυρίζεται ότι η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία συσχετίζονται με χαμηλότερη μετάδοση του κορωνοϊού.

 

Η μελέτη εκπονήθηκε  από ομάδα επιστημόνων που κάνουν ανάλυση δεδομένων  και οικονομολόγων στις σχολές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου Tsinghua και του Πανεπιστήμιο Beihang, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που σχετίζονται με 4.711 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού

 

Οι επιστήμονες κοίταξαν στην αρχή να δουν πως ήταν η επαφή αυτών των περιπτώσεων με άλλους ασθενείς. Στη συνέχεια – χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σύνθετη στατιστική ανάλυση και μοντελοποίηση, καμπύλες τάσεων ανάπτυξης, μετεωρολογικούς σταθμούς και εντοπισμό επαφών μεταξύ ασθενών που είχαν κορωνοϊό – κατέληξαν στο πιο κάτω συμπέρασμα :

 

«Η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή σχετική υγρασία μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση του Κορωνοϊού, αντίστοιχα, ακόμα και μετά τον έλεγχο της πυκνότητας του πληθυσμού και του κατά κεφαλή ΑΕΠ των πόλεων. […] Το αποτέλεσμα αυτό είναι συνεπές με το γεγονός ότι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση της γρίπης. Υποδεικνύει (Indicates) ότι η άφιξη της καλοκαιρινής και βροχερής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του COVID-19. »

 

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι, πρώτον, η λέξη κλειδί είναι “υποδεικνύει”. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανάλυση δεδομένων και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μια επιστημονικά εξακριβωμένη μελέτη. Επιπλέον δεν γίνεται λόγος για  ζεστό καιρό που «σκοτώνει τον κορωνοϊό» αλλά φαίνεται, σε πρώτη ανάγνωση,  ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση.

Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε ολόκληρη την έρευνα που αναρτήθηκε στο Social Science Research Network (SSRN) 

 

Πηγή: sigmalive