Η Κυβέρνηση ρίχνει €849 εκ. απευθείας στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις.

 

Στα €849 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί σε περίπου 3,5% του ΑΕΠ, θα ανέλθει μέχρι τις 12 Ιουνίου η απευθείας στήριξη της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την επέκταση των μέτρων μέχρι και τις 12 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα από το σκέλος των δαπανών, δηλαδή, αυτά που θα «βγουν» από τα κρατικά ταμεία, ανέρχονται βάσει υπολογισμού σε €849 εκατομμύρια.

Πρόκειται για το αρχικό πακέτο των €369 εκατομμυρίων μέχρι τις 12 Απριλίου, το οποίο ωστόσο περιείχε και μη επαλαμβανόμενα μέτρα, ήτοι €100 εκατ. για στήριξη της υγείας, €15 εκατ. για στήριξη του τουρισμού και €11 εκατ. για το επίδομα των φοιτητών στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει πως με την επέκταση των μέτρων μέχρι τις 12 Ιουνίου προστίθεται στήριξη άλλων €240 εκατ. μηνιαίως, που προκύπτουν από τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων μέσω των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, σε μια περίοδο που τα κρατικά έσοδα παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες λόγω του παγώματος της οικονομικής δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικές ήταν οι χθεσινές αναφορές του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος τόνισε πως οι δημοσιονομικές αντοχές της κυβέρνησης «δεν είναι χωρίς όριο». Υπέδειξε εξάλλου ότι δημοσιονομικός αντίκτυπος δεν προκύπτει μόνο από το σκέλος των δαπανών, αλλά και το σκέλος των εσόδων, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες ως αποτέλεσμα των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως το ΥΠΟΙΚ αναπροσαρμόζει τον κρατικό προϋπολογισμό έτσι ώστε το κράτος να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αυξημένες δαπάνες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού (μισθοί και συντάξεις).

Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ, η Κυπριακή Δημοκρατία βγήκε στις αγορές σε δύσκολες συνθήκες λόγω της κρίσης που προκαλεί η νόσος, αντλώντας €1,75 δις για ενίσχυση των αποθεματικών της, ενώ άφησε σαφώς να νοηθεί η αναγκαιότητα της συμπλήρωσης των «όπλων» με το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, κάτι που θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα των τραπεζών για παραχώρηση πίστωσης στην πραγματική οικονομία με χαμηλά επιτόκια.

Υπενθύμισε μάλιστα πως το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται ήδη από 22 κράτη – μέλη της ΕΕ και ότι με το σχέδιο δεν δίνονται χρήματα στις τράπεζες.

«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε μία χώρα που πάμε χωρίς αυτό το όπλο σε αυτό τον μεγάλο πόλεμο», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανακοίνωσε ότι δόθηκε και μια τετράμηνη περίοδος μετά την 12η Ιουνίου για επιπλέον κλιμακωτή στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κάτι που αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Πηγή: economytoday.sigmalive.com