Μπορούν τα γάντια μιας χρήσης να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19;

Υπάρχουν χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, με αποτέλεσμα το ευρύ κοινό να καταφεύγει σε πιο ακραία μέτρα για να προφυλαχτεί. Οι μάσκες προσώπου και τα απολυμαντικά τζελ έχουν εξαντληθεί.

 

Εκτός όμως από τις μάσκες και τα καθαριστικά χεριών πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να φοράνε γάντια, ώστε να αποφεύγουν την επαφή με δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες. Όμως το να φοράμε γάντια μιας χρήσης μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19;

 

Καταρχάς σύμφωνα με τον Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο κορωνοϊός εξαπλώνεται από ένα μολυσμένο άτομο σε άλλους μέσω του αέρα μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν βήχει ή φταρνίζεται. Ο κορωνοϊός μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω στενής επαφής, όπως η επαφή των χεριών. Εάν αγγίξετε μια επιφάνεια που έχει μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια αγγίξετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας προτού πλύνετε τα χέρια σας, ενδέχεται να μολυνθείτε, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του COVID-19, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα για τις λοιμωδές νόσους Amesh A. Adalja, MD, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Johns Hopkins για την Υγειονομική Ασφάλεια.

 

Το CDC δεν έχει κάνει σύσταση ότι το ευρύ κοινό πρέπει να φοράει γάντια μιας χρήσης για να αποτρέψει την εξάπλωση του COVID-19. Ωστόσο, ο οργανισμός συστήνει να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν φροντίζετε κάποιον που έχει διαγνωστεί με το COVID-19, ιδιαίτερα όταν χειρίζεστε τα ρούχα του και όταν έρχεστε σε επαφή με σωματικά υγρά.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι φοράνε γάντια μιας χρήσης όταν πηγαίνουν για την καθημερινή ρουτίνα τους, παρόλο που δεν έχουν ασθενή με κορωνοϊό στο σπίτι – και οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι περιττό. Και το αιτιολογούν επισημαίνοντας πως πολλοί που φορούν γάντια μιας χρήσης, συνήθως τα βγάζουν για να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους και στη συνέχεια τα φοράνε ξανά.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που φορούν γάντια εξακολουθούν να έχουν την τάση να αγγίζουν το πρόσωπό τους. Όπως λοιπόν συμβαίνει με τις μάσκες, το ίδιο γίνεται πλέον με τα γάντια, όπου πολλοί ανησυχούν και αγοράζουν γάντια με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ελλείψεις για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα που τα χρειάζονται πραγματικά.

 

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο κορωνοϊού

Δεδομένου ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί και μέσω της αφής, το CDC συμβουλεύει επί του παρόντος να πλένετε τα χέρια σας καλά και συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Και όταν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό, το απολυμαντικό χεριών που πρέπει να περιέχει τουλάχιστον το 60% αλκοόλ, είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

 

Δείτε και τις παρακάτω συμβουλές από τον ΠΟΥ:

Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε φαίνεται ότι είναι άρρωστος.

Καλύψτε το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε με ένα χαρτομάντηλο και στη συνέχεια ρίξτε το στον κάδο απορριμμάτων.

Καθαρίστε και απολυμάνετε συχνά τα αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζετε.

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα εντός 14 ημερών από την επιστροφή από χώρα με εστία COVID-19.

Μείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του τοπικού τμήματος υγείας σας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ακριβείς ενημερώσεις.