Το μυστήριο του κορωνοϊού: 9 πράγματα που ακόμα δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον ιό

Άγνωστοι παράγοντες για τον ιό που προκάλεσε την πανδημία.

 

Παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων ανά τον πλανήτη, είναι πολλά ακόμα αυτά που παραμένουν άγνωστα για τον κορονοϊό που προκάλεσε την πανδημία του Covid-19.

 

Το BBC παρουσιάζει 9 άγνωστους παράγοντες:

 

1.Πόσοι έχουν μολυνθεί

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ανά τον πλανήτη, αλλά θεωρείται πως αυτό είναι μόνο κλάσμα του συνόλου. Επίσης, υπάρχει άγνωστος αριθμός ασυμπτωματικών περιπτώσεων- άτομα που έχουν τον ιό μα δεν νιώθουν άρρωστοι. Η ανάπτυξη τεστ αντισωμάτων θα βοηθήσει στο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, και τότε θα γίνει γνωστό πόσο πολύ ή πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο ιός.

 

2. Πόσο φονικός είναι

Εφόσον δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα πόσα είναι τα κρούσματα, δεν μπορούν να είναι γνωστά με βεβαιότητα τα επίπεδα θνησιμότητας. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως γύρω στο 1% αυτών που μολύνονται, πεθαίνουν. Ωστόσο είναι πολλοί οι ασυμπτωματικοί, οπότε ίσως το ποσοστό να είναι μικρότερο.

 

3. Το πλήρες εύρος των συμπτωμάτων

Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός και βήχας. Ωστόσο έχουν αναφερθεί πονόλαιμος, πονοκέφαλος και διάρροια, καθώς και απώλεια όσφρησης σε κάποιους. Επίσης τίθεται το ερώτημα εάν υπάρχουν ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως καταρροή ή φτερνίσματα σε κάποιους ασθενείς. Μελέτες έχουν δείξει πως αυτό είναι πιθανόν, και ότι μπορεί να υπάρχουν μολυσματικά κρούσματα χωρίς καν να γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό.

 

4. Ο ρόλος των παιδιών στην εξάπλωση

Τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζουν ήιπα συμπτώματα και οι θάνατοι είναι λίγοι σε σχέση με άλλα ηλικιακά γκρουπ. Τα παιδιά θεωρείται γενικότερα πως εξαπλώνουν ασθένειες, εν μέρει επειδή αναμειγνύονται με πολλά άλλα άτομα, αλλά με αυτόν τον ιό δεν είναι ξεκάθαρο πόσο συμβάλλουν στην εξάπλωση.

 

5. Από πού ακριβώς προήλθε

Εμφανίστηκε στη Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019, όταν υπήρξε σειρά κρουσμάτων σε μια αγορά ζώων. Ο Sars-CoV-2 συνδέεται στενά με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες, ωστόσο εκτιμάται πως πέρασε από τις νυχτερίδες σε κάποιο άλλο ζώο και μετά από αυτό στον άνθρωπο. Είναι άγνωστο ποιο ήταν αυτό το ζώο- και θα μπορούσε να αποτελεί πηγή μολύνσεων.

 

6. Τι θα συμβεί το καλοκαίρι

Η γρίπη και το κρυολόγημα υποχωρούν τους θερινούς μήνες, ωστόσο είναι ακόμα άγνωστο εάν ο θερμότερος καιρός θα επηρεάσει την εξάπλωση του ιού. Αρκετοί ειδικοί έχουν εκτιμήσει πως είναι πιθανόν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, ή να είναι μικρότερης κλίμακας σε σχέση με το κρυολόγημα και τη γρίπη. Επίσης, ακόμα και αν γίνει αυτό, υπάρχει μετά ο κίνδυνος να αυξηθούν ξανά τα κρούσματα τον χειμώνα.

 

7. Γιατί κάποιοι παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα

Για τους περισσότερους είναι μια ήπια ασθένεια, ωστόσο περίπου το 20% παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος, και ίσως υπάρχουν γενετικοί παράγοντες. Εάν αυτό γίνει κατανοητό, θα βοηθήσει σημαντικά στη διαχείριση της κατάστασης.

 

8. Πόσο κρατά η ανοσία

Υπάρχουν πολλές εικασίες, αλλά λίγα στοιχεία σχετικά με την αντοχή της ανοσίας στον ιό. Εφόσον οι ασθενείς αναρρώνουν, αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους έχει αντιδράσει αποτελεσματικά. Ωστόσο η ασθένεια κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες και υπάρχει έλλειψη εκτενών δεδομένων. Υπάρχουν αναφορές για ασθενείς που μολύνθηκαν δύο φορές, ωστόσο αυτό ίσως οφείλεται σε λάθη στα τεστ. Το θέμα της ανοσίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για να γίνει κατανοητό τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα.

 

9. Το αν ο ιός θα μεταλλαχθεί

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνέχεια, μα οι περισσότερες μεταβολές στον γενετικό τους κώδικα δεν φέρνουν σημαντικές διαφορές. Ως γενικός κανόνας, ισχύει το ότι οι ιοί γίνονται λιγότερο φονικοί μακροπρόθεσμα, αλλά αυτό δεν είναι ούτε βέβαιο ούτε «εγγυημένο» με κάποιον τρόπο. Η ανησυχία είναι πως αν ο ιός μεταλλαχθεί, το ανοσοποιητικό δεν θα τον αναγνωρίζει και το εμβόλιο παύει να είναι να είναι αποτελεσματικό (κάτι τέτοιο συμβαίνει με τη γρίπη).

 

Πηγή: checkincyprus.com